„Un zâmbet pentru copiii ucraineni de război”

EzzyLink este o organizație nonprofit recent înființată, dar fondată de un grup de profesioniști cu înaltă calificare, cu o vastă experiență (peste 20 de ani) în managementul organizațional și de proiect. Un grup de patru experți cu angajament ridicat față de sectorul nonprofit și hotărâre de a ajuta persoanele vulnerabile din Republica Moldova, a gestionat anterior diverse proiecte finanțate de mai mulți donatori internaționali, precum UE, Agenția Cehă de Dezvoltare, USAID, PNUD și alții.

EzzyLink își propune să contribuie la dezvoltarea comunităților rurale și urbane prin programe de dezvoltare durabilă, contribuind la creșterea eficienței și calității asistenței sociale în Republica Moldova precum și la promovarea în societate a voluntariatului și a modului sănătos. de viață.
ADDI a implementat proiecte pentru persoanele social vulnerabile, oferind sprijin direct pentru aproximativ 500 de persoane cu deficiențe de vedere. Organizația are, de asemenea, experiență în activități de voluntariat, jurnalism comunitar și implicare a tinerilor.
Organizația are experiență în managementul proiectelor, raportare financiară, a gestionat anterior bugete de 30,000 de lire sterline.

Informații generale:

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Moldova a primit aproape 400,000 de refugiați ucraineni. Majoritatea cetățenilor ucraineni care au trecut granița în Moldova au vrut să continue în UE, dar cel puțin 100,000 au decis să se stabilească aici, iar unii au cerut azil în Moldova.

EzzyLink ca multe organizații nonprofit internaționale, naționale și locale încearcă, de asemenea, să ofere ajutor refugiaților.
Prin sprijinul anterior al Rotary International, precum și al prietenilor și familiei, EzzyLink a reușit să realizeze mai multe activități în ultimele două luni. Precum: oferte de masă caldă refugiaților la punctele de trecere a granițelor cu Ucraina și România în strânsă colaborare cu întreprinderile sociale de servicii de catering, acoperind costul combustibilului pentru livrarea alimentelor și transportul refugiaților între punctele de trecere, pachete cu alimente, alimente și tichete de medicamente și distribuire de ajutor umanitar în rândul refugiaților. Recent, a fost descoperit un nou grup de potențiali beneficiari.

292 de refugiați ucraineni au fost ajutați la locul de agrement „Braduleț” din Vadul lui Vodă din 28 februarie, dintre care 122 de persoane locuiesc de atunci în Brăduleț. Printre acești refugiați se numără 58 de copii care „stochează” la Bradulet în ultimele două luni. În orașul Căușeni și trei (3) sate din jur, au fost găzduiți cel puțin 500 de refugiați atât la centrul de refugiați, cât și familiile gazdă din Republica Moldova, cel puțin 150 dintre aceștia fiind copii. Mâncarea și țesătura sunt parțial asigurate de către o misiune religioasă „Veștea Bună” (în Vadul lui Vodă), alte ONG-uri și donatori privați, dar nu se desfășoară aproape nicio activitate pentru acești copii, nici echipament sportiv sau de joc nu există. Copiii sunt „blocați” printre copii traumatizați similari, fără spațiu alternativ de activitate sau acțiune – Copiii Războiului...

Obiectivele acțiunii:

Obiectivul general: Reducerea impactului experienței traumatizante a copiilor refugiați ucraineni, oferind sprijin imediat prin tehnici de educație alternative, cum ar fi terapia prin artă, echipamente sportive și de joacă pentru dezvoltarea lor și ameliorarea stresului și contribuind la bunăstarea părinților lor, dovedind grădinăritul. si utilaje agricole.

Grupuri țintă: 122 de refugiați ucraineni, dintre care 58 sunt copii care locuiesc în zona de agrement Brădulet din Vadul lui Vodă și cel puțin 400 de refugiați găzduiți la Căușeni, dintre care 150 sunt copii.
Intervenție propusă

Luând în considerare, există sute de refugiați, inclusiv copii care locuiesc într-un spațiu închis (centre de refugiați), printre copiii traumatizați psihologic și părinții lor în ultimele două luni a fost identificată o cerere imediată de activități de reducere a stresului.
Mai mult, EzzyLink și ADDI au realizat un sondaj de opinie pentru a analiza provocările și nevoile cu care se confruntă refugiații. În urma analizei chestionarului pentru refugiați și urmărind reducerea stresului prin implicarea în activități non-formale, EzzyLink propune următoarele acțiuni ca răspuns imediat la cele mai solicitate/urgente nevoi menționate de refugiați:

Crearea imediată a unui spațiu educațional alternativ și de reducere a stresului
Durata: 12 săptămâni
Activitati:
Identificarea unui expert care să organizeze sesiunile de Artterapie și activități de învățare non-formală (10 clase x 20 participanți) pentru copiii din centrele de refugiați din Vadul lui Vodă și Căușeni, pentru reducerea stresului prin utilizarea diferitelor instrumente muzicale, jungle, echipamente artistice, creioane.
Organizarea spațiului de comunicare și consiliere a refugiaților, precum și cursuri de limba engleză/română (10 clase x 10 participanți).
Activități în aer liber, yoga și competiții sportive (20 de clase*20 de participanți).
Sprijinirea refugiaților în procesul de bunăstare fizică și mentală prin grădinărit și agricultură.
Achiziționarea de echipamente sportive și în aer liber pentru a fi folosite de copiii refugiați pe termen lung.
Organizarea a două evenimente culturale pentru reprezentanții familiei gazdă a refugiaților.

Proiect de instruire privind conștientizarea traficului de persoane – Moldova

Războiul/conflictul din Ucraina a dus la o criză a refugiaților, milioane de cetățeni ucraineni fugând din zonele de conflict, iar milioane de oameni se deplasează spre vest pentru un refugiu sigur.

Este recunoscut faptul că aceasta prezintă o criză umanitară, dar cu riscuri suplimentare pentru refugiații din cauza traficanților de persoane.

Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, peste zece milioane de oameni au fugit acum din casele lor din Ucraina din cauza invaziei ruse. Acest lucru se schimbă zilnic.

Pe lângă cele patru milioane care au plecat în țările vecine, se estimează că alte 6.5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării sfâșiate de război.

Refugiații trec în Moldova și, de asemenea, trec în țările vecine din vest, precum Polonia, România, Slovacia și Ungaria.